12 april 2023

Veel belangstelling voor toekomst Ogterop: ruim 150 bezoekers tijdens bijeenkomsten


2023-04-12 10:48:00

‘Heel enthousiast over de plannen, Meppel kan niet zonder schouwburg. Maar er moet wel een goede oplossing voor het parkeren komen.’, ‘Geweldig dat er zoveel materialen wordt hergebruikt en dat we nu al bezig zijn met hoe er straks circulair gebouwd wordt.’ en ‘Wat kan het nieuwe Ogterop voor het cultuuraanbod in Meppel en omgeving betekenen? Dit is een greep uit de reacties van bezoekers aan de informatieavond op 11 april. We organiseerden deze bijeenkomst om geïnteresseerden bij te praten over de plannen. Ook presenteerden de architecten het schetsontwerp. Zo kregen inwoners een beeld van de vernieuwde schouwburg.

Nieuwe indeling van het gebouw

De schetsen laten een nieuwe indeling van het gebouw zien. De kleine theaterzaal (de Engelenbak) wordt verplaatst naar beneden, naast de grote zaal. Dit zorgt onder andere voor een beter doorstroom in het gebouw. Ook kan de Engelenbak in een grotere zaal veranderd worden door het verschuiven van wanden richting foyer. Zo kunnen hier allerlei bijeenkomsten plaatsvinden, van voorstellingen tot exposities en culturele activiteiten. Het is straks wel mogelijk om twee zalen tegelijkertijd te gebruiken.


Hergebruik en samen energie opwekken

De wens is om van Ogterop straks een energieneutraal gebouw te maken. Bijvoorbeeld met zonnepanelen op het dak, waar de buurt van mee kan profiteren. En materialen uit het huidige gebouw worden deels hergebruikt. Ook is er gekeken naar alternatief isolatiemateriaal. Denk eens aan je oude spijkerbroek voor het nieuwe gebouw. 


Planning

De gemeenteraad beslist deze zomer of het akkoord geeft op vernieuwbouw van de schouwburg van Meppel. Daarna werken we de schetsen uit tot een definitief ontwerp. Daarbij houden we rekening met alle tips en reacties die er zijn binnengekomen tijdens de bijeenkomst.