Wist je
dat...

...Ogterop cultureel erfgoed is?

... En daar zijn we trots op. Ogterop staat al meer dan 150 jaar voor cultuur in Drenthe en de kop van Overijssel. De prachtige, historische bonbonnièrezaal uit 1886 is niet alleen de mooiste, maar ook de oudste theaterzaal van Drenthe. De zaal heeft de sfeer behouden van een klassieke avond uit met de voorstellingen van nu. Een unieke beleving die we moeten blijven koesteren. Ogterop is een theater met een regionale functie en heeft momenteel een grote zaal (Bonbonnière met 484 stoelen) en een kleine zaal (Engelenbak met 120 stoelen). Daarnaast is er de grote foyer, twee vergaderzalen en het theaterrestaurant ‘Lammigje’. Ons programma heeft voor ieder wat wils met een mix van klassiek, toneel, dans, cabaret, muziek tot show en theater. Tegelijkertijd onderscheiden we ons van theaters in de omgeving door een programmaprofiel waarbij toneel, dans en authentieke muziek leidend zijn. 

Waar we voor staan

We willen een theater zijn dat duurzaam tot de verbeelding spreekt; door de toepassingen en uitingen van circulariteit die overal in terugkomen en zeker door de uitstraling en verbeelding van het gebouw zelf. Vanaf het moment dat je aan komt lopen uit de richting van het station totdat het doek weer sluit na de voorstelling…en tot in de late uurtjes daarna wat ons betreft. Met het bouwen aan de verbeelding van Ogterop hebben we een fantastische kans om onze oude bonbonnière van een nieuw elan te voorzien en hiermee een fantastische historie door te geven aan toekomstige generaties.

Een theater zijn voor artiest en publiek, met een breed draagvlak in de maatschappij. De ‘artiest’ kan verschillende vormen aannemen en zowel de eindmusical van een school zijn als een landelijk bekend artiest, van een spreker op een bijeenkomst tot de amateurmusicus in een projectorkest. Met ‘het publiek’ doelen wij op onze gasten die zowel bezoeker van een voorstelling kunnen zijn als genodigde op een zakelijke bijeenkomst. Om dit te bereiken willen wij te allen tijde een warme, toegankelijke en professionele organisatie zijn, waar alle mensen zich welkom voelen.

 

Circulair bouwen

De verbouwing van onze schouwburg wordt meer dan een bouwproject. We hebben als ambitie om een pilotproject voor circulair bouwen te worden. Waarom? Circulair bouwen is de toekomst. Daarbij geloven we erin dat de producten van nu grondstoffen zijn voor later. Circulair bouwen doen we samen met Het Noordelijk Innovatielab Circulaire Economie (NICE) uit Meppel. Dit zijn onze ambities:

Hoogwaardig hergebruik van materialen

We gaan maar liefst 40% van het materiaal hergebruiken dat komt uit de sloop van Ogterop en andere projecten uit de regio. Daarnaast is het uitgangspunt dat 40% van de toegepaste materialen hernieuwbaar is met een minimale milieu-impact. Bovendien wordt 80% van het gebouw ontworpen voor remontage in de toekomst. Het ontwerp- en bouwteam levert het vernieuwde gebouw op met een materialenpaspoort.

Maatschappij & Cultuur

We zetten in op duurzaamheid in de breedste zin van het woord. Bijvoorbeeld door in ieder geval 50% van het bouwproject uit te laten voeren door regionale bedrijven waarbij we de uitgangspunten van gemeente Meppel op het gebied social return aanhouden. In onze eigen bedrijfsvoering streven we naar het Green Key Gold certificaat. Dit is hét internationale keurmerk voor duurzame bedrijven.

Hernieuwbare bronnen van energie

We streven naar een CO2-neutraal gebouw. Niet alleen als we het gebouw in gebruik nemen, maar ook tijdens het bouwproces. Hierbij hanteren van het doel van het zogenaamde “Parisproof”. Dat betekent dat we gaan voor energieverbruik dat past bij het klimaatakkoord van Parijs.

Biodiversiteit versterken

We nemen maatregelen om de biodiversiteit om en op het gebouw structureel te versterken. Hier geven we verder richting aan door middel van ecologisch onderzoek. Op die manier weten we welke maatregelen we het beste kunnen nemen om de biodiversiteit te versterken.

Handige documenten

Hieronder vind je een aantal handige downloads:

Visualisatie Ogterop bouwt aan verbeelding

Bouwelementen portfolio (onderzoek studenten NICE naar hergebruik materialen)

Manifest (ontwikkeld door de voomalige klankbordgroep)